Lublaň (či také Ljubljana) je nádherné město k návštěvě či kratšímu pobytu. Největší a zároveň hlavní město Slovinska najdete v centrální části země. Je to středobod, který spojuje Julské Alpy, italský přístav Terst, přímořské kouzelné město Piran a severovýchodní druhé největší město Maribor. A samozřejmě spojuje dálnicí i tolik oblíbené destinace v Chorvatsku. Až pojedete do Julských Alp či do chorvatské Istrie, udělejte si čas alespoň na půldenní prohlídku centra. Město si určitě zaslouží vaši pozornost a tímto článkem se vám pokusíme dát co nejvíc důvodů.

Krásný výhled na Lublaň z věže Lublaňského hradu.
Krásný výhled na Lublaň z věže Lublaňského hradu.

Troška historie nikoho ještě nezabila

Ještě před samotnou Lublaní postavili Římané, na stejném území, krátce po přelomu letopočtu město Emona. O Lublani jsou pak první zmínky ze 12. století. Město bylo součástí Habsburské říše, pak i Království Srbů, Chorvatů a Slovinců. Po druhé světové válce bylo Slovinsko začleněno pod Jugoslávii. Tento stav platil až do roku 1991, kdy Slovinsko získalo nezávislost. Dnes má Lublaň necelých 300.000 obyvatel a rozlohu 164 km2. Městem protéká řeka Lublaňka a z výšky městu vévodí Lublaňský hrad. Zajímavostí města je, že se zde nalezlo nejstarší kolo na světě, staré více než 5000 let.

Skrz Lublaň a historické centrum protéká řeka Lublaňka. Můžete se svézt i na vyhlídkové lodi.
Skrz Lublaň a historické centrum protéká řeka Lublaňka. Můžete se svézt i na vyhlídkové lodi.

Životem oplývající historické centrum

Úplně nejzajímavější částí v Lublani je historické centrum, jenž je zároveň i tlukoucím srdcem města. Tady je většina života. Sem chodí místní i turisti na pozdní snídani, dát si odpolední kávu nebo zde s kamarády posedět ve venkovní zahrádce malých hospůdek u piva či vína. Centrum je také zaplněno těmi nejzajímavějšími památkami, náměstíčky a mosty. Celá tato životem oplývající městská část je severozápadně od hradu a protéká jí zmíněná Lublaňka. Právě promenáda kolem řeky je překrásná. Je zde i spousta míst, kde si sednete hned u vody a můžete relaxovat.

Dračí most je pro Lublaň ikonou.
Dračí most je pro Lublaň ikonou.

Přes Lublaňku po nádherných mostech

Přes Lublaňku vede hned několik starých a nádherných mostů. Začneme Dračím mostem s charakteristickými draky. Otevřen byl v roce 1901 a dnes je chráněnou technickou památkou. Další je Řeznický most jenž spojuje městskou tržnici s Petkovškovským nábřežím, kde to hlavně po večerech opravdu žije. Další je Trojmostí, jeden ze symbolů Lublaně. Trojice identických mostů postavena těsně vedle sebe v místě, kde se Lublaňka ostře stáčí. Dále zmíníme most spojující Rybí trh a Kongresové náměstí. Nakonec je krásný i Čevljarski (Ševcovský) most na jihu centrální Lublaně.

Ševcovský most je jedním z krásných mostů zdobící Lublaň.
Ševcovský most je jedním z krásných mostů zdobící Lublaň.

Slavná centrální tržnice a kolonáda

Co dále navštívit? Běžte se podívat na Lublaňskou katedrálu či též Katedrálu svatého Mikuláše. Původně gotický kostel byl nahrazen barokní stavbou. Dvojici věží zdobí i velká zelená kopule. Katedrálu určitě nepřehlédnete, neboť je na náměstí Cyrila a Metoděje velmi výrazná. Mezi katedrálou a Trojmostím si projděte i věhlasnou Lublaňskou ústřední tržnici a kolonádu. Velký prostor je vyhrazen lokálním prodejcům. Můžete zde nakoupit ovoce, zeleninu, slovinské speciality a též suvenýry. Tržnici doprovází až ke Trojmostí kolonáda architekta Jože Plečnika.

Slavná kolonáda a za ní centrální Lublaňská tržnice.
Slavná kolonáda a za ní centrální Lublaňská tržnice.

Pocta největšímu slovinskému básníkovi

Ještě vás nalákáme na Prešerenovo náměstí jenž je uctěním památky France Prešerena, jednoho z největších slovinských básníků. Část jeho básně Zdravljica tvoří slova státní hymny. Na náměstí najdete i výrazný monument, hned před jedním z mostů Trojmostí. Náměstí zdobí také františkánský kostel Zvěstování. Zábavu a zájem vzbudí na náměstí i místo jenž má „své vlastní lublaňské počasí“. A opravdu tomu tak je. I když je všude krásně, tak na tom daném místě prší. Přesvědčte se sami!

Lublaň uctívá i své slavné umělce. Zde Franc Prešener.
Lublaň uctívá i své slavné umělce. Zde Franc Prešener.

Podobné články