Hned na začátek musím říct, že tento výlet nemá na své trase žádné hrady nebo jiné historické památky, žádné rozhledny nebo vyhlídky, a ani žádné skály tyčící se do závratných výšek. Tento výlet je doslova „pouhá“ kratší procházka nádhernými lesy, nicméně to neztrácí na atraktivitě nikomu, kdo občas touží vytáhnout paty z města a užít si nefalšovanou lesní přírodu, její ticho a klid. Čas od času by si podobnou procházku s duchovní hodnotou měl projít každý. Pojďte si s námi projít Ždánický les.

Vyrazte ráno, východ slunce bude teprve les probouzet.
Vyrazte ráno, východ slunce bude teprve les probouzet.

Terapie lesem

Vydáváme se na východ od Brna, míjíme Slavkov u Brna a dostáváme se až do Bučovic. My se ale stáčíme ještě kousek na jih do obce Kloboučky a vydáváme se po Cyrilometodějské stezce, konkrétně po části její etapy Vranov – Velehrad. Z města vyrazte po červené a půjdete chvíli mezi loukami, brzy ale přijdou na řadu stromy a lesy. Po pár kilometrech obejdete Velký Radlovec a minete i jeho rozcestí. Zatím si můžete užívat nezaměnitelnou lesní vůni. Šustění vánku mezi stromy a naslouchat, jak k vám les promlouvá. Nespěchejte a užijte si neobyčejnou cestu obyčejným lesem. Vynikající terapie duše i těla (a pro mě osobně je to skoro existenciální záležitost, si takové chvíle dopřávat). Podstupte tento detox od konvenčního metropolitního života a oprostěte se ideálně od všech elektronických vychytávek. Nebudete litovat.

V lese není wifi, ale slibuji, že najdeš lepší spojení.

Ralph Smart
Ždánický les nabídne hluboké pohledy do duše přírody.
Ždánický les nabídne hluboké pohledy do duše přírody.

Dorazíte na rozcestí U Široké cesty a vydejte se doleva po asfaltové cestě. Nebojte jezdí po nich jen zástupci lesní správy, čili se štěstím budete mít opět klid na rozjímání. Obejdete kopec Radlovec a dostanete se ke křižování s velkou a poměrně frekventovanou cestou. Na křížení je zastávka autobusu paradoxně pojmenovaná „Červený kříž“ a je zde také pěkné dřevěné odpočívadlo. Přejděte cestu a pokračujte dál po červené jako dosud, v jednu chvíli se odpojíte od Cyrilometodějské stezky, a minete originálně pojmenovaný Prostřední kopec za jehož koncem se vydejte do úzké lesní cestičky, která není příliš frekventovaná, ale o to je to příjemnější, protože vás nebude nikdo vyrušovat.

Nezapomeňte se podívat i do korun stromů.
Nezapomeňte se podívat i do korun stromů.

Symfonie lesa

Sestoupíte o několik vrstevnic níže až budete mít před sebou jen cestičku a napravo i nalevo les. Druhá etapa duševního obohacení, kterou vám může les nabídnout, právě začíná. Procházíte se překrásným přírodním bohatstvím. Jen jděte a rozhlížejte se. Užijte si každý detail pohledů do korun stromů. To vám prostě musí učarovat. Půjdete dále mírně z kopce až si všimnete, že společně s vámi jde po levici také potůček. Ten jen přidá další hudební vložku k symfonii celého lesa. Dorazíte lesní cestičkou ke zpevněné cestě a vydejte se vlevo podél potůčku Slepice. Tady nejtišší a nejlesovatější etapa výletu končí. Dál už se budete vracet jen k začátku této poutě detoxu každodenního života. Ke konci cesty přece jen narazíte na jednu zajímavost a tou je přírodní památka. Stepní stráň Baračka je bohatá na teplomilné rostliny jako je koniklec luční nebo hlaváček jarní. Jsou zde ale i vzácné a ohrožené druhy: kozinec rakouský, oman oko Kristovo nebo hvězdnice chlumní.

Naslouchejte přírodě - vytvoříte si spojení na celý život.
Naslouchejte přírodě – vytvoříte si spojení na celý život.
Ždánický les je ideální na neobyčejnou procházku obyčejného nedělního odpoledne.

Podobné články