Možná si to mnohdy ani neuvědomujeme, ale i v České republice se najdou místa, která lze bez uzardění považovat za světové unikáty. Dokonce i za absolutní rarity, jenž nemají obdoby. Navštívili jste už například Hranickou propast? Případně o ni aspoň slyšeli? Tohle veřejně přístupné místo skrývá opravdu svá světová prvenství. Navíc, můžete si udělat báječný výlet s celou rodinou či partou kamarádů, včetně psího parťáka. Není to nic složitého. Tak si do kalendáře poznamenejte tento cíl výpravy.

Hranická propast.
Hranická propast.

Hranická propast leží na Moravě

Propast se nachází na Moravě. Konkrétně tedy u Hranic, okres Přerov, v Olomouckém kraji. Jde o tzv. Hranický kras na pravém břehu řeky Bečvy v Národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic. Je dobré si sem udělat pěší výlet, ať spojíte příjemné s užitečným. Uvidíte okolí a na konci vás čeká ona světová rarita Hranická propast. Nezapomeňte fotoaparáty nebo aspoň mobily, ať máte fotografickou vzpomínku.

Skutečná hloubka ještě zjištěna nebyla

Možná vás překvapí, že skutečná hloubka Hranické propasti ještě nikdy nebyla plně zjištěna. Nicméně, všechno pěkně po pořádku. Hloubka suchá části propasti je 69,5 metru. Hloubka zatopené části 404 metrů, ovšem tohle je údaj kam až se dostali odborníci se svými měřícími přístroji. Dna nikdy nebylo dosaženo a odhaduje se, že hloubka může činit i 1 kilometr. V každém případě je Hranická propast nejhlubší zatopená sladkovodní jeskyně světa.

Až úplně dolů se nedostanete.
Až úplně dolů se nedostanete.

Nejlepší přístup je od Teplic nad Bečvou

Patrně nejlepší a nejjednodušší přístup k Hranické propasti je od nádraží v Teplicích nad Bečvou. Odtud vede červená turistická značka (trasa naučné stezky Hůrka) a vzdálenost je zhruba pouhých 500 metrů. Propast je obehnaná plotem a je zde dobrá vyhlídka. Bezpečnost je tedy zajištěna a výhled rovněž. Spodní část propasti však přístupná není. Výhledy se nabízí také na okolní krajinu – Hostýn, Kelečský Javorník, Beskydy. Nedaleko odtud se nachází zřícenina hradu Svrčov a Zbrašovské aragonitové jeskyně.

Teplice jsou lázeňským městem

Teplice nad Bečvou jsou vyhlášeným lázeňským městem. Celým areálem lázní se tak můžete projít, což je rovněž inspirativní procházka. První písemná zmínka o Teplicích nad Bečvou pochází z roku 1328 a původní název byl Zbrašov (odtud Zbrašovské aragonitové jeskyně). Když už tu jsou lázně, tak pochopitelně nechybí prameny – Kropáčův, Gavašův, Jurikův.

Jezírko na dně propasti.
Jezírko na dně propasti.

Hranice také stojí za pozornost

Město Hranice také stojí za pozornost. Leží 23 km od Přerova na soutoku řek Bečvy a Veličky. Historické centrum tvoří městskou památkovou zónu. Nachází se tady zámek (dnes sídlo Městského úřadu Hranice), synagoga, barokní kostel Stětí svatého Jana Křtitele. Pozornosti nepochybně neujdou zbytky gotického městského opevnění.


Podobné články