Každý psycholog či psychiatr důrazně doporučuje, aby si každý čas od času dopřál dovolenou v řádu několika dní. Nejlépe aspoň dva týdny vcelku. A pokud možno tento čas prožil podle svých představ. Jestliže tedy uvažujete o dovolené a zároveň toužíte po exotice, máme pro vás jistý tip. Nemusíte přitom cestovat daleko a ani není třeba mít na kontě horentní sumu. Cílem vaší cesty se stanou Polské Maledivy. Ano, čtete správně, není to žádný překlep. Takové místo opravdu existuje.

Opravdu malebné zákoutí.
Opravdu malebné zákoutí.

Maledivy na dosah z České republiky

Maledivy sice leží v Indickém oceánu a patří k velmi oblíbeným dovolenkovým destinacím, ale ty nás vlastně vůbec nezajímají. Polské Maledivy jsou snadno dostupné z České republiky, z Ostravy zhruba hodinu cesty autem. Prakticky každý tak může zavítat do míst, která mu poskytnou prostředí pro jeho dovolenou či nějaké ty volné dny. Báječně si odpočinete a odreagujete od starostí všedních dní.

Slezské vojvodství vás vítá

Ať už pojedete odkudkoliv z České republiky, cílem bude Slezské vojvodství v Polsku. Leží hned u česko – polských hranic. Zde se nachází město Jaworzno a jeho součástí je Park Gródek. Právě Park Gródek je oním místem zaslíbeným. Běžně se mu přezdívá Polské Maledivy nebo také Slezské Chorvatsko. Park Gródek oficiálně spravuje Slezská botanická zahrada. Vaše relaxační a cestovatelské aktivity mohou začít.

Jaworzno je krásné město.
Jaworzno je krásné město.

Park Gródek má nádhernou přírodu

Možná budete překvapeni, jak krásná příroda se v Parku Gródek vyskytuje. Přízviska Maledivy a Chorvatsko vůbec nejsou nadnesené. Prostředí tvoří strmé útesy, azurová voda, krásné pobřeží s altány a vyhlídkami. Nechybí lávky a dřevěné chodníky přímo nad jezerní hladinou. Nachází se tady několik turistických tras, jsou zde možnosti pro cyklisty a inline bruslaře. Velmi okouzlující jsou procházky po horní části skal.

Park se vším, co k němu patří

Park Gródek vám nabídne prohlídku arboreta, můžete si udělat piknik na květinové louce či obdivovat místní kapradiny. Fotogenické jsou tyrkysové rybníky. Kdo má zájem, může využít služeb potápěčského centra. Polské Maledivy vám zkrátka poskytnou příležitosti pro výborně strávenou dovolenou, relaxaci a odpočinek uprostřed divoké přírody. O romantická zákoutí není žádná nouze.

A máte tu i pláž.
A máte tu i pláž.

Nezapomeňte na samotné Jaworzno

Když už prožijete nějakou tu chvíli v prostředí Slezského Chorvatska nebo Polských Malediv (zvolte si pojmenování podle své libosti), nezapomeňte ani na samotné Jaworzno. Jde o větší město, kudy protéká řeka Przemsa. Jaworzno leží na severovýchod od Ostravy a je tedy nejlépe dostupné z Moravskoslezského kraje. Vy už si určitě tu svou nejlepší cestu sami najdete. Polsko je obecně krásná země a možná pořád tak trochu opomíjená. Tak příjemný pobyt.

Využijte parádního koupaliště

Jestliže stále ještě toužíte po dalších a dalších zážitcích, využijte možností, které nabízí koupaliště Zakrzówek. Tohle koupaliště je lidem k dispozici od 22. června 2023 a jedná se o bývalý lom, který byl zatopen v roce 2006. Tento lom (dnes tedy už přírodní koupaliště a takové nové Polské Maledivy) se nachází v Krakově. Užijete si zde čistou vodu, bílé písečné pláže i malebnou krajinu. Vstupné se zde neplatí. Kromě koupání, se můžete věnovat například plavbě na člunu, šnorchlování, potápění, rybaření, pikniku a různým výletům. Koupaliště Zakrzówek je prostě ideálním místem pro rodiny s dětmi, skupiny přátel a jednotlivce.


Podobné články