Česká republika je velmi bohatá na různé památky. Máme zde vskutku pestrý výběr zámků, hradů, katedrál, památkových zón apod. Prakticky každý si může najít to svoje. Mezi tím vším se najdou i opravdové unikáty. Víte například, že nejstarší hradní muzeum ve střední Evropě se nachází také u nás? Ano, je tomu tak a naleznete jej v severních Čechách.

Frýdlantský hrad.
Frýdlantský hrad.

Zámek i hrad v jednom

Nejstarší hradní muzeum ve střední Evropě najdete v Libereckém kraji, stačí, když se vypravíte do Frýdlantu. Právě zde najdete zámek a hrad, které tvoří ucelený objekt a řadí se k nejrozsáhlejším památkám severních Čech. Hrad pochází ze 13. století, kaple a zámek pak byly přistavěny na přelomu 16. a 17. století. Jde o velmi zajímavou historickou památku.

Frýdlantský pivovar.
Frýdlantský pivovar.

Vlastníkem byl i Albrecht z Valdštejna

Vystřídala se zde řada majitelů a mezi nimi byl rovněž vévoda Albrecht z Valdštejna. Poslední majitelé, rod Clam – Gallasů, užívali objekt (zámek i hrad) od roku 1759 do roku 1945. Právě Clam – Gallasové již v roce 1801 zpřístupnili část hradu veřejnosti a díky tomuto počinu se jedná skutečně o nejstarší hradní muzeum ve střední Evropě. Dnes můžete při prohlídce vidět zámecké interiéry, kuchyni a velmi bohatou zbrojnici.

Frýdlantský zámek.
Frýdlantský zámek.

Projděte si samotné město

Když už budete ve Frýdlantu, tak si prohlédněte i samotné město. Frýdlant leží ve Frýdlantském výběžku na okraji Jizerských hor. Městem protéká řeka Smědá. Za pozornost stojí historické centrum, které je prohlášeno za městskou památkovou zónu. Na jaře (obvykle v květnu) se zde konají Valdštejnské slavnosti. Zavítejte také do dřívějšího Zámeckého pivovaru, kde je expozice o historii pivovarnictví. Z věže místní radnice pak budete mít nádherný výhled nejen na Frýdlant, ale i nejbližší okolí.


Podobné články