Zlatá stezka, říká vám něco tento pojem? Dost možná, že ano. Jen se nenechte mýlit, tady se opravdu nejedná o nějakou zlatou horečku. Zlatá stezka ve středověku spojovala Čechy s Podunajím a jednalo se o velmi využívanou obchodní cestu. Dnes na tuto historii navazuje možnost poznání dvou českých krajů. Věřte, že nebudete litovat svého času ani námahy.

Síť turistických tras

Pod pojmem Zlatá stezka se tak v současnosti skrývá síť turistických tras, které vás provedou Plzeňským a Jihočeským krajem a navíc můžete poznat také sousední příhraniční Německo. Začátek je v Chodové Plané a pokračuje se Českým lesem, Šumavou a končí se v Českých Budějovicích. Obujte své toulavé boty a vydejte se na některou z těchto tras. Podle náročnosti zvolte tu, která je případně vhodná i pro děti nebo vaše psí miláčky.

Inspirace se našla v Německu

Zlatá stezka je českou variantou bavorské turistické sítě Goldsteig (Zlatá stezka), která má evropský certifikát kvality Top Trails. Česká a německá část se propojují v tzv. Zelené střeše Evropy. Prakticky jde o střídání – Český les, Hornofalcký les, Šumava, Bavorský les, a to s celkem 13 přeshraničními cestami.

Hned dna národní parky

Zlatá stezka má na svém území dva národní parky a šest přírodních parků. Jednotlivé úseky mají zhruba 20 km a jsou značeny logem Zlaté stezky. Celková délka těchto tras je 631 km. Samozřejmě, že nechybí informační tabule a odpočívadla. O atraktivní zastávky není nouze. Jen namátkou jmenujme historickou jízdárnu Světce, rozhlednu Poledník, Návštěvnické centrum Kvilda či Jezerní slať. Vzhledem k rozsáhlosti Zlaté stezky je jasné, že na jeden zátah se to zvládnout jen tak nedá. Poznávat ji můžete postupně a určitě nebudete litovat.


Podobné články