Čas od času si každý potřebuje tzv. pročistit hlavu. Zkrátka a dobře, odpočinout si od každodenních starostí a udělat si svůj vlastní detox celého organismu. Pro takový případ je nejlepší, když se projdete lesem a nejlépe v úplně čarokrásné přírodě. Něco takového najdete v Terčině údolí v Jihočeském kraji.

Nádherná příroda všude kolem.
Nádherná příroda všude kolem.

Krajinný park jako kulturní památka

Terčino údolí leží v okrese České Budějovice a jedná se o krajinný park – kulturní památku České republiky. Národní přírodní památkou je Terčino údolí (používá se rovněž výraz Terezino údolí) od roku 1992. Rozkládá se na ploše 138,3 hektaru. Konkrétně místo najdete v údolí říčky Stropnice, zhruba 1 km od Nových Hradů.

Údolí zdobí umělý vodopád.
Údolí zdobí umělý vodopád.

Vede zde naučná stezka

Park nechal vybudovat hrabě Jan Nepomuk Buquoy v roce 1756, a to pod odborným vedením zahradníka Ignáce Fnoika. Od roku 2007 vede Terčiným údolím naučná stezka, která je dlouhá 6 km a najdete zde 12 zastávek. Součástí parku jsou dřevěné můstky a lavičky, vstupní brána, empírový lázeňský dům Václavovy lázně, hamerský mlýn (v němž je v současnosti penzion a restaurace) a tzv. Modrý dům – původně zámeček. K největší atrakci však patří umělý vodopád z roku 1817. Vodu sem přivádí 720 metrů dlouhý náhon.

Tohle býval kdysi Modrý dům.
Tohle býval kdysi Modrý dům.

Pěkný jednodenní výlet

Terčino údolí je nádherným kusem přírody, klidně se sem můžete vydat i s dětmi. Samozřejmě, že procházku zvládne i váš psí člen rodiny. Vzhledem ke krátké naučné stezce může jít o pěkný jednodenní výlet. Na okraji Terčina údolí pak ještě lze navštívit vodní nádrž Humenice a kousek dál tvrz Cuknštejn. Kdo by si chtěl cestování prodloužit, tak hranice s Rakouskem je nedaleko.

Říčka je vskutku čarokrásná.
Říčka je vskutku čarokrásná.
Tvrz Cuknštejn.
Tvrz Cuknštejn.

Podobné články