Krušné hory tvoří rozsáhlý horský masiv v délce 130 km na česko – německé hranici. Jedná se o jakýsi přirozený předěl, který ovšem v dnešní době lidi z obou stran hranice stále více spojuje. Masiv jako takový samozřejmě bývá vyhledávanou oblastí turistiky a rekreace, a to jak v zimní tak v letní sezóně. Nás však v této chvíli zajímá více právě ta zimní část a konkrétně příležitosti pro běžecké lyžování. Jednou z nejlepších a nejvyhledávanějších možností je Krušnohorská bílá stopa.

Čeká na vás zhruba padesát kilometrů

Krušnohorská bílá stopa nabízí v konečném součtu přes 50 kilometrů upravovaných běžeckých tratí v okolí Dlouhé Louky, Flájí, Žebráckého Rohu a Vrchu Tří Pánů v nadmořské výšce od 740 do 956 metrů. O úpravu bílé stopy se starají členové Krušnohorského klubu Osek.

Vyberte si svou trať nebo je prostě kombinujte

Celkem šest různých tratí, jenž se často propojují čeká na běžkaže v rámci zmíněné Krušnohorské bílé stopy. Prakticky všechny patří k těm méně náročným a nejsou nijak dlouhé. Dvanáctikilometrový okruh Fláje vede od obory Fláje a kolem stejnojmenné přehrady (740 m n. m.) a má propojené stopy na areál Klíny. Nejdelší pětadvacetikilometrový okruh Žebrácký Roh vede po hranici s Německem a má propojení na areál Holzhau. V okolí Vrchu Tří Pánů (874 m n. m.) je dvanáctikilometrový okruh s propojením na areál Bouřňák. Krátký šestikilometrový okruh najdete u Vysoké Mýtě v okolí Dlouhé Louky a vrcholu Stropník (854 m n. m.).


Větší převýšení je rovněž v nabídce

Velké převýšení nabízí dvanáctikilometrový okruh Loučná s výjezdem na nejvyšší vrchol severovýchodní části Krušných hor, což je právě ona Loučná (956 m n. m.). Lehký tříkilometrový okruh se nabízí u vrcholu Vlčí hora (890 m n. m.). Jen pro upřesnění, v Českém Švýcarsku se nachází stejnojmenný vrch s rozhlednou (u Krásné Lípy), odkud je vidět na České středohoří, Milešovku, Klínovec a za dobré viditelnosti i na Ještěd, Sněžku a Prahu. Občerstvení a ubytování můžete najít v horských penzionech Panorama a Rozcestí.

Na trasách je mnoho zajímavostí

Povězme si ještě něco ze zajímavostí jednotlivých výše uvedených míst. Fláje je turistické a rekreační horské středisko na hřebenovce kousek od Moldavy. Stojí tu stejnojmenná vodní nádrž vybudovaná na Flájském potoce. Žebrácký Roh je křižovatka na cestě z Flájí do německého Holzhau a z Českého Jiřetína do Moldavy. Kdysi se zde vyplácela mzda plavcům z Flájského plavebního kanálu a odtud název Žebrácký Roh. Vrch Tří Pánů je zajímavý svým bukovým porostem. Vysoká Mýť je horské rozcestí. Nejvyšší vrchol této části Krušných hor Loučná neumožňuje výstup až na samotný vršek. Stojí zde totiž obora, ale i tak jde o velmi atraktivní místo. Při pobytu můžete využít i některou z krušnohorských útulen, které v horách jsou.

Na své si přijdou rovněž sjezdaři

Kdo si chce svůj zimní pobyt zpestřit i sjezdovým lyžováním nebo má prostě jen potřebu poznat něco dalšího, má v okolí Krušnohorské bílé stopy rovněž své možnosti. Lyžařský areál Klíny leží ve výšce 750 m n. m. Jsou zde čtyři vleky a jeden další vlek je určen na snowtubing. Nechybí lyžařská škola, půjčovna lyží a skiservis. K dispozici je dětské hřiště, sauna a masáže. Mezi Mikulovem a Moldavou leží lyžařský areál Bouřňák s pěti vleky, šesti sjezdovkami a dětským svahem. I tady najdete půjčovnu lyží a lyžařskou školu. Dlouhá Louka je běžeckým lyžařským areálem a je takovou výchozí stanicí na všechny již zmíněné tratě Krušnohorské bílé stopy. Nad Osekem se pak tyčí mohutný vrch Stropník. Na své východní straně má přírodní památku Domaslavické údolí. Protéká zde Domaslavický potok a území tvoří zachovalé bučiny a chráněné druhy rostlin.

Za odměnu pohled na panorama hor

Jak je vidět, tak Krušnohorská bílá stopa se svým nejbližším okolím opravdu skýtá dost zimního horského povyražení, a to nejen sportovního charakteru. Vzhledem k délkám jednotlivých tras si můžete vybrat podle svých schopností a zájmů. Dokonce i rodiny s dětmi nepřichází zkrátka. Odpočinout si je také kde a navíc Krušné hory jako takové tvoří velmi nádherný a svým způsobem jedinečný horský celek, který se návštěvníkům odvděčí už jen pohledem na své panorama.


Podobné články