Na cestách po České republice toho lze zažít opravdu hodně. Někdy se dokonce dostane do míst o kterých byste ani neřekli, že mají nějaké své prvenství. Víte například, kde najdete nejstarší anglický park v Čechách? Možná jste v něm už byli a pokud, lze to vždy napravit. Určitě nebudete litovat.

Zámek Krásný Dvůr.
Zámek Krásný Dvůr.

Iniciátorem hrabě Černín

K prohlídce nejstaršího anglického parku v Čechách se musíte vydat do Ústeckého kraje, a to konkrétně do Krásného Dvora v okrese Louny. Právě zde najdete zámek a nádherný zámecký park. Majiteli zdejšího panství byli od roku 1649 do roku 1945 Černínové. Samotný park byl vybudován v letech 1773 až 1783 zahradním architektem Rudolfem Födischem. Iniciátorem realizace nevšedního parku byl hrabě Jan Rudolf Černín.

Park je velmi rozsáhlý.
Park je velmi rozsáhlý.

Uvidíte i vodopád

Zámecký park je v anglickém stylu. Součástí parku jsou rybníčky, můstky, voliéra či jeskyně. Nechybí ani takové zvláštnosti jako pagoda, poustevna, Panův templ – bílá stavba se čtyřmi sloupy, Čínský pavilon nebo obelisk tyčící se do výšky 26 metrů. Uvidíte rovněž gotický chrám či umělý vodopád. A aby nebyl všem divům konec, tak zde stojí dub jehož stáří se odhaduje na 800 až 1000 let. Jedná se o tzv. Goethův dub jehož obvod kmenu měří 9 metrů. Park má od roku 2012 statut přírodní památky.

I tuto stavbu v parku uvidíte.
I tuto stavbu v parku uvidíte.

Byli zde i filmoví básníci

Samozřejmě by byla škoda nevyužít i možnosti prohlídky barokního zámku. Víte, že tento zámek si „zahrál“ už i ve filmu. Vidět jste ho mohli ve snímku Jak básníkům chutná život nebo Konec starých časů. Pokud ještě budete mít náladu zažít něco příjemného, tak se zde konají projížďky kočárem po zámeckém parku. Tak vzhůru do malebného a kromobyčejného místa Krásný Dvůr na Lounsku.


Podobné články