Číst o zlatokopech (nebo se dívat na film), kteří v potu tváře někde na Klondiku hledají žlutý kov je romantické, lákavé, dobrodružné. V dětství a v dospívání si něčím podobným prošel mnohý z nás. Což, ale si to vyzkoušet naostro? A dokonce v českých podmínkách? Vždyť i v České republice máme zlatonosné řeky, i když je v nich tak málo zlata, že se těžba nevyplatí. Dnes vám ukážeme, jaké to je být zlatokopem na řece Opavě.

Mistr světa v rýžování zlata v akci.
Mistr světa v rýžování zlata v akci.

Splněný dětský sen

Sny jsou od toho, aby se plnily a je jedno v jakém věku. Je říjnová sobota a já s několika kamarády a kamarádkami přicházím na jedno místo u řeky Opavy. Naším cílem je rýžování skutečného zlata, a to pod odborným vedením. Tím profíkem je přímo mistr světa v rýžování zlata Alda (v této disciplíně se běžně soutěží, a to i na mezinárodní úrovni).

Hurá všichni do vody

Podzimní řeka je již chladná, takže se přezouváme do gumáků, vyhrnujeme si rukávy, odkládáme mobily a hodinky. Následuje krátká teoretická instruktáž a jdeme do vody. Každý máme lopatku, kýbl a pánev (rýžovací). Několik postav od této chvíle je ohnutých k vodní hladině, lopatkami doluje dno a zeminu dává do kýble a následně i na pánev. Jsme všichni amatéři, proto chvíli trvá, než se naučíme správně pracovat s pánví (tou rýžovací), ale Alda je nápomocen a má s nám i trpělivost.

Všichni se snaží najít nějaké to zlato.
Všichni se snaží najít nějaké to zlato.

Zlato tu skutečně je

Kroužím pánví (vyrobenou bolivijskými indiány), prolévám ji vodou a odstraňuji vše, co tam nemá být. Práce se vyplácí (pokud to tak vůbec lze nazvat) a na konci se objevuje aspoň prachové zlato. Alda měl pravdu, zlato tu je. Nález dávám s jeho pomocí do ampule a pokračuji dál. Následně přidám do pánve víc vody, než je vhodné a všechno jde zpět do řeky. „Jestli tam něco bylo, tak sis to spláchl,“ konstatuje pobaveně Alda. No co, držím to poprvé v ruce. Později ještě nalézám zlatinky. Mám štěstí. A nejsem sám. Sice není všem dnešním zlatokopům přáno, ale i jiní se mohou pochlubit nalezením zlata.

Řeka nás nezklamala

Sen se stal skutečností. Skupinka padesátníků, kteří kdysi hltali příběhy Jacka Londona, si vyzkoušela opravdové rýžování zlata, a to přímo v přírodě. A už na vlastní kůžu víme jaké to je být zlatokopem na řece Opavě. Řeka Opava nezklamala. Zajímavý zážitek, který má svou kouzlo.

Oheň nesmí chybět.
Oheň nesmí chybět.
Podobné články