V naší zemi je spousta nádherných míst a jedno z nich je i na jihu Moravy. Uvažujete-li o ideálním výletu pro celou rodinu, pak už nemusíte. Vemte si tento článek jako inspiraci a přijeďte navštívit zámek Lednice a jeho přilehlé zámecké zahrady. Jeden z nejkrásnějších kousků Česka je součástí Lednicko-valtického areálu. Proto byl právem zařazen na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Zámek patřil rodu Lichtenštejnů až do jeho konfiskace v roce 1945. Nyní je zámek ve vlastnictví státu. Vemte své děti, vemte své rodiče i prarodiče a vyražte například v nádherný nedělní den. Na tomto místě strávíte krásné chvíle.

Zámek Lednice je jedna z nejkrásnějších staveb u nás.
Zámek Lednice je jedna z nejkrásnějších staveb u nás.

Zámek Lednice krásou oplývá

Dnes novogotický zámek byl původně vystavěn jako gotická tvrz. V minulosti si prošel i renesanční a barokní úpravou. Na úpravách se vystřídalo mnoho světoznámých umělců a architektů. K zámku patří také jízdárna, skleník a zahrady. Zámek vám nabídne až osm prohlídkových okruhů. V reprezentačních sálech si prohlédnete místa, kde se pořádaly honosné bály, plesy a nejrůznější společenské akce. Soukromé apartmány nabídnou náhled do běžného života knížecí smetánky. Knížecí rodina v nich žila až do roku 1945. Jak žily jejich ratolesti ukáže okruh po dětských pokojích spojený s muzeem loutek. Možná to ani nevíte, ale zámek má Grottu – umělou krápníkovou jeskyni v suterénu s vlastní expozicí o víně. Technické nadšence zaujme zázemí vytápění budovy a historická trafostanice.

Obrázek jako z pohádky.
Obrázek jako z pohádky.

Navštivte zámecké zahrady a skleník

Zámecké zahrady jsou skutečnou ozdobou zámku. Zahrady ve francouzském stylu mají veškerou péči a zejména v jarních a letních měsících hrají všemi barvami. Neopomeneme okrasný zámecký skleník, který je vlastně malou botanickou zahradou. Skleník byl dokončen v roce 1845 a je sám o sobě technickou památkou. Design ovlivněný anglickým průmyslem tvoří litinové konstrukce se skleněnými tabulemi. Ve skleníku můžete obdivovat množství tropických a subtropických rostlin. Kombinace rostlin vytváří úchvatnou podívanou, protože se prakticky celý rok mění. Rod Lichtenštejnů chtěl mít skleník dokonalý, proto sezval nejlepší zahradníky, kteří se vydávali až do Jižní Ameriky pro semena rostlin. Rostliny různě kvetou po celý rok. Nenechte si ujít tuto spektakulární podívanou.

Zámek Lednice a jeho zahrady a okrasný skleník.
Zámek Lednice a jeho zahrady a okrasný skleník.

Rybník zámku sluší

Ukázka velkolepé zámecké elegance v harmonii s barvami a vůní přírody. To jsou přilehlé zámecké rybníky v kostce. Zámecký rybník je součástí Národní přírodní rezervace Lednické rybníky. Společně tvoří jednu z nejvýznamnějších lokalit pro ptactvo. Na ostrůvcích před Minaretem žije jedna z nejpočetnějších kolonií volavky popelavé. V Zámeckém rybníku je několikero ostrovů. Některé z nich propojují můstky a společně tvoří okružní trasu celým parkem. Poblíž zámku se v letních měsících pořádá i ukázka dravců. Začátek okružní trasy nejprve začíná u několika technických památek. Maurská vodárna a bývalá vodní elektrárna. Společně vyráběly elektřinu pro zámek a sloužily i jako parní lázně. U elektrárny je také občerstvení a přístaviště, odkud jsou pravidelné plavby po ramenech Dyje až k přístavu u Minaretu.

Panorama Zámeckého rybníku a jeho ostrůvků.
Panorama Zámeckého rybníku a jeho ostrůvků.

Vydejte se po okružní trase a shlédněte krásu přírody ve stínu Lednického zámku. Na trase je starobylý akvadukt postavený na začátku 19. století ze skutečných antických staveb dovezených z Itálie. Zadní část akvaduktu se nachází v umělé jeskyni Peklo. Nad akvaduktem je nádrž na dešťovou vodu, která se při mimořádných příležitostech vypustila a vytvořila vodopád. Tato činnost se dochovala a vodopád je k vidění vždy jednou ročně.

Další skvělé fotografie hledejte u našich kamarádů z Turistický gurmán.

Užijte si pohled z výšky z Minaretu Lednice

Dominantou Zámeckého rybníku je bezpochyby Minaret. Monumentální stavbu nechal vystavět kníže Alois I. Josef z Lichtensteinu v letech 1797-1802 a řadí se mezi první vyhlídkové stavby naší krásné země. Orientálně laděná věž je vysoká 60 m. Uvnitř si můžete v rámci jednoho z prohlídkových okruhů prohlédnout osm místností s orientální výzdobou. Minaret má tři ochozy a až nahoru vede 302 schodů. Z nejvyššího patra vám učaruje pohled na celý lednicko-valtický areál, Pálavu a Bílé Karpaty. A budete-li mít štěstí na počasí, tak uvidíte i vrcholek věže svatoštěpánského dómu ve Vídni.

Minaret je dominantou, a proto je také hojně navštěvován.
Minaret je dominantou, a proto je také hojně navštěvován.

Podobné články