Skalní města jsou obvykle hodně atraktivní a tak není divu, že sem vedou kroky mnoha cestovatelů, tuláků, trampů a vůbec lidí, kteří rádi poznávají. Příkladem je určitě Ludvíkov v Jeseníkách, který má zajímavost pro všechny, kdo se rádi toulají po horách a nejen po nich. Konkrétně se to týká zdejšího Ludvíkovského skalního města. Možná jste zde ještě nebyli, ale to se dá přece napravit.

Nedaleko samotného Pradědu

Moravskoslezský Ludvíkov leží mezi Vrbnem pod Pradědem a Karlovou Studánkou v okrese Bruntál. Samotný nejvyšší vrchol jesenických hor Praděd (1 492 m n. m.) je odtud prakticky nedaleko. Celkově jde o velmi atraktivní část samotných Jeseníků. Ludvíkovské skalní město je dostupné prakticky pro každého. Klidně vezměte partu kamarádů nebo svou rodinu a vyrazte poznávat okouzlující část divokých Jeseníků. Nebudete litovat.

Turistická stezka

Ludvíkovské skalní město je vybaveno zajištěnou turistickou stezkou. V provozu je oficiálně od jara 2021. O vznik této stezky se zasloužil horolezec, fotograf a režisér Dan Krzywoň společně s Obecním úřadem Ludvíkov. Stezka je dobře značená a v exponovaných úsecích opatřená ocelovými lany. Vede mezi zdejšími skálami a každý tak má šanci poznat jednu ze zajímavých jesenických lokalit. Najdete zde i odpočívadla s lavičkami.

Masivy i skalní věže

Zmíněné Ludvíkovské skalní město si můžete klasicky projít, ovšem na své si mohou přijít i horolezci. Tradice cvičných horolezeckých skal v Ludvíkovském skalním městě pochází ze 70. let 20. století a jednotlivé horolezecké cesty jsou značeny. Není zde nouze o skalní masivy, útesy, skalní věže. Skály dosahují výšky až 30 metrů.

Nad Bílou Opavou

Ludvíkovské skalní město je součástí Hrubého Jeseníku, a to konkrétně na svazích Pytláckých kamenů nad levým břehem řeky Bílá Opava. Oblast je v Medvědské hornatině. V samotném Ludvíkově si pak můžete prohlédnout barokní kostel Navštívení Panny Marie, dřevěnou kapli, zámeček či vyhlídku Franze Ludwiga, zakladatele obce.


Podobné články