Mnohé cestovatelské cíle jsou celosvětově známé a není tedy divu, že je o ně obrovský zájem. Zkrátka a dobře něčím stále lákají, mají své kouzlo či nějakou tu anomálii apod. Stává se však, že jinde je něco podobného a dokonce pozoruhodnějšího, ale jen málokdo o tom ví. Má to své výhody, nemusíte se mačkat v tlačenici. Věděli jste například, že v České republice najdete šikmější věž, než je ta v italské Pise? A můžete na ni vystoupat.

Hrad Michalovice.
Hrad Michalovice.

Základem je hradní zřícenina

Cílem této cesty bude hradní zřícenina Michalovice ve Středočeském kraji. Tento někdejší gotický hrad najdete zhruba 3 kilometry od Mladé Boleslavi. Od roku 1967 má statut kulturní památky a tyčí se nad řekou Jizerou v nadmořské výšce 250 metrů. Dnes to sice je zřícenina, nicméně za návštěvu rozhodně stojí. Klidně sebou vezměte i děti a třeba také psího parťáka. Jen do toho.

Věž Putna to má nahnuté

Michalovický hrad pochází ze 13. století a byl založen rodem Markvarticů, který později začal používat přídomek z Michalovic. Zadavatelem stavby byl rytíř Jan z Michalovic. Nejpozoruhodnější na dnešní zřícenině je věž Putna (uvádí se i Michalovická Putna). Tato věž má větší náklon než ona věž v Pise. Anomálie vznikla podkopáním v 19. století, které prý mají na svědomí hledači pokladů. Koneckonců, v roce 1935 zde byl nalezen váček se 470 stříbrnými mincemi z doby třicetileté války.

Šikmá věž Putna.
Šikmá věž Putna.

Roztržená rozhledna

Věž Putna si ve své historii opravdu „užila“. Nejen, že je patřičně nahnutá, ale zároveň i roztržená, tedy částečně. Původně vedly na věž dva vstupy, dnes je jeden, ale to bohatě stačí. Věž Putna je veřejnosti oficiálně přístupná a slouží tak jako rozhledna. Nahoru se dostanete po točitém schodišti. Jaké budete mít pocity, když půjdete po tomto schodišti a ještě v nakloněné poloze, musíte vyzkoušet sami. Bát se však nemusíte.

Chodil sem i Karel Hynek Mácha

Vedle zmíněné šikmé věže si můžete prohlédnout rovněž hradní jádro a zeď paláce se zbytky prevétů (tehdejší středověká hradní WC). Původně byl tento hrad dvoupatrový a byl obehnán hlubokým příkopem. Na hrad Michalovice chodil rád ve své době i básník Karel Hynek Mácha. Třeba vás tato návštěva také k něčemu inspiruje. Člověk nikdy neví.

Hradní areál.
Hradní areál.

Michalovice jsou velmi maličké

Michalovice jsou v současné době vskutku velmi maličké. Oficiálně jde o městskou část Mladé Boleslavi a žije zde pouze okolo patnácti stálých obyvatel. Kromě hradu je možné navštívit rovněž gotický kostel svatého Michaela archanděla. Samozřejmě, že když máte prakticky na dosah Mladou Boleslav, tak se nabízí dokončit celý pobyt tam. To je však už jiné téma.


Podobné články