Chodíte rádi na ryby? Případně, dokážete ocenit rybí speciality na talíři? Možná odpovíte dvakrát ano a i kdyby ne, tak nevadí. Následující tip na malý výlet je skutečně pro každého a zvláště pak pro děti. Zkrátka a dobře, celá rodina si může užít skvělé chvilky. A kde ono místo vlastně najdete? Je to snadné. Rybí dům Chotěbuz nemůžete přehlédnout a odcházet budete s velmi příjemnými zážitky.

Kapr je krásný jak ve vodě tak na talíři.
Kapr je krásný jak ve vodě tak na talíři.

Vítá vás Těšínské Slezsko

Chotěbuz, kde se Rybí dům nachází, leží v okrese Karviná v Moravskoslezském kraji. Jde o historický územní útvar Těšínské Slezsko, a to nedaleko od hranic s Polskem na severu. Jižně pak jsou v blízkosti Těšínské Beskydy, ale ty nás v tuto chvíli zase až tak nezajímají. Cílem výpravy je přeci již zmíněný Rybí dům. V Chotěbuzi ho najdete jednoduše, prostě nic složitého.

Vše se točí kolem ryb

Jak už vyplývá z názvu Rybí dům, zde se veškeré dění točí kolem ryb. Objekt nabízí svým návštěvníkům restauraci, prodejnu ryb a expozici s obřími akvárii. Pokud se rozhodnete tady prožít delší čas, lze se i ubytovat. K tomu není nouze o různé suvenýry či turistickou známku. Rybí dům je na cestovatele plně připraven.

Rybáři vědí v čem je to kouzlo.
Rybáři vědí v čem je to kouzlo.

Obří akvária – největší lákadlo

Patrně největším lákadlem jsou obří akvária, která tvoří stálou výstavu sladkovodních ryb. Je jich celkem pět a dohromady mají kapacitu 300 tisíc litrů. Můžete tady obdivovat takové ryby jako je kapr, sumec, štika, jeseter, lín, karas, bolen, amur či cejn. Jako doplněk výstavy slouží malá akvária (150 – 700 litrů), kde mají svůj domov méně známé druhy akvarijních rybek. Vidíte tedy, že nejen rybáři, ale prakticky kdokoliv si zde přijde na své.

Svou rybu si můžete odnést

Prodejna ryb pak zájemcům nabízí slušnou škálu na výběr. Kapr, tolstolobik, amur, lín, pstruh, sumec, jeseter, štika nebo případně úhoř. Doma si pak můžete pochutnat na rybě dle své vlastní receptury. Vedle ryb zde mají rovněž rybí salát nebo rybí karbanátky. V restauraci se kuchaři zaměřují hlavně na rybí speciality. Každý může mít skvělý oběd přímo v centru dění.

V Chotěbuzi je i archeoskanzen.
V Chotěbuzi je i archeoskanzen.

Chotěbuz je zajímavé místo

První písemná zmínka o Chotěbuzi pochází z roku 1229. Navštívit můžete zdejší zámek a z vyhlídkové věže (bývalá zámecká hláska) obdivovat nejen město, nýbrž i okolí. Pozoruhodná je procházka kolem soustavy bunkrů (opevnění z let 1937 – 1938). Za viděni stojí evangelická kaple či kaple Nejsvětější Panny Marie pomocnice křesťanů. Největší atrakcí Chotěbuzi pak je bezesporu archeopark (o tom si můžeme popovídat zase někdy příště).


Podobné články