Vánoce patří obecně k nejuznávanějším svátkům vůbec. Minimálně v České republice určitě ano. Je to období, které má své nezaměnitelné kouzlo a lidé jsou k sobě navzájem tak nějak přátelštější. V těchto dnech se moc necestuje, pomineme-li cesty za rodinou či kamarády, se kterými chcete prožít vánoční čas. Přesto máme pro vás tip na maličký výlet. Je vyloženě s Vánocemi spjat.

Liduščin památník.
Liduščin památník.

Liduščin památník

Cílem vánočního výletování bude Liduščin památník. Najdete ho na jižní Moravě v lese, jen kousek za Bílovicemi nad Svitavou. V místě, kde památník dnes stojí našel před Vánocemi roku 1919 spisovatel a novinář Rudolf Těsnohlídek se svými dvěma společníky opuštěnou teprve sedmnáctiměsíční holčičku. Dívenka měla štěstí. Pokud tedy máte možnost, využijte ji a podívejte se na Liduščin památník. Kousek odtud je i krásné jezírko.

Dnes se vánoční stromy stavějí v každém městě.
Dnes se vánoční stromy stavějí v každém městě.

Vánoční strom republiky

Nalezené děvčátko dostalo jméno Liduška a bylo adoptováno rodinou Polákových z nedalekého Brna. Na paměť této události byl 13. prosince 1924 postaven v Brně první vánoční strom republiky a začala tak tradice, která trvá dodnes. Svůj vánoční strom má snad každé město či obec a těší se velkému zájmu jak místních obyvatel, tak všech návštěvníků. Často se v sousedství takového stromu konají vánoční trhy či kulturní vystoupení. Zkrátka a dobře, Liduška zanechala svůj odkaz.

Užijte si svou vánoční atmosféru.
Užijte si svou vánoční atmosféru.

Bílovice nad Svitavou

Zmíněné Bílovice nad Svitavou leží v Drahanské vrchovině, a to severně od Brna. Konkrétně tedy od městské části Brno – Maloměřice. Můžete se zde projít podél řeky Svitavy či navštívit zajímavá místa v okolí. Těch není zrovna málo. Pravěké hradiště Obřany, Myslivna lišky Bystroušky nebo Těsnohlídkovo údolí. Není nouze ani o cyklostezky v blízkosti Svitavy.

Toulavé Šlápoty přejí všem cestovatelům, trampům, táborníkům, výletníkům a vůbec všem dobrým lidem krásné Vánoce. Děkujeme, že jste s námi na stránkách tohoto magazínu.


Podobné články