My máme rádi víno, zpívá se v jedné známé písničce. A není divu, tento lahodný nápoj milovali naši předkové snad v každé době a ani dnes tomu není jinak. Víno se nejen kupuje, ale také se za ním jezdí a pokud je cesta spojena s neobvyklým zážitkem, tím lépe. Víte například, že existuje vinařská republika Kraví hora? Není to žádný nesmysl, nýbrž stoprocentně potvrzená pravda. Kraví hora Bořetice – navštívit ji můžete rovněž vy.

Vzhůru na jižní Moravu

Kraví hora není nijak zvlášť vzdálená. Najdete ji na jižní Moravě, a to už samo o sobě něco říká. Jihomoravští vinaři jsou přece ti nejlepší a ochotně se o vás postarají. Statut republiky také není jen nějaká bajka, ale úředně potvrzená skutečnost. Pojďme tedy společně poznat místo, kde se vínu daří a kde můžete prožít příjemné chvíle svého volného času.

Bořetice jsou krásné
Bořetice jsou krásné

Svobodná spolková republika Kraví hora

Svobodná spolková republika Kraví hora, tak zní oficiální a celý název zmíněné vinařské republiky. Nachází se v obci Bořetice v okrese Břeclav. Původně se jednalo o recesi místních vinařů, ale od roku 2000 má Kraví hora Bořetice řádnou registraci s právem užívat svůj znak a prapor. Vinařská republika Kraví hora je dokonce zaznamenána v listinách Evropské unie. Jo přátelé, víno umí zázraky.

Zvonička v Bořeticích (Zdroj: www.wikipedie.cz)
Zvonička v Bořeticích

Republika doslova se vším všudy

V Bořeticích se nespokojili pouze se znakem a praporem Kraví hory. Zdejší lidé šli ještě dál. Mají tak vlastní hymnu, pas, poštovní známky, měnu zvanou kravihorec (krytá vínem) a v Brně najdete velvyslanectví Svobodné spolkové republiky Kraví hora. Aby toho nebylo málo, je v Bořeticích celnice, sídlo prezidenta, muzeum, Zeď nářků a letiště, které provozuje místní letecký klub.

Veškeré dění se točí okolo vína

Bořetice leží ve Velkopavlovické vinařské podoblasti. Jde o jednu z nejvyhlášenějších vinařských lokalit, a to nejen v Jihomoravském kraji, ale v celé České republice. Veškeré zdejší dění se točí okolo vína. Bořetice jsou známé nejen kvůli Kraví hoře, nýbrž i pro své uličky vinných sklepů, kterých je zde nepočítaně. Uličky nesou označení Horní Frejd a Dolní Frejd. Tady si vína užijete dost a dost.

Kraví hora Bořetice - vše se zde točí kolem vína
Kraví hora Bořetice – vše se zde točí kolem vína

O vinařské akce pro veřejnost není nouze

Kraví horu můžete navštívit soukromě prakticky kdykoliv nebo můžete využít příležitosti a zavítat sem na některou z veřejných vinařských akcí. Pravidelně se zde koná Den otevřených sklepů, Svatovavřinecké noční otevřené sklepy, případně Velikonoční výstava vín. Pobýt, byť jen na chvíli, v Bořeticích a neochutnat nějaké to místní víno, by byl snad hřích.

Projděte se na kravihorskou rozhlednu

Pochopitelně, že zde nemusíte jen koštovat víno a klábosit s vinaři. Odreagovat se můžete například procházkou a následným výstupem na dřevěnou rozhlednu. Tato stavba stojí v nadmořské výšce 272 metrů a je vysoká 12 metrů. Na její vrchol vede 65 schodů. Malé výpravy nebudete litovat. Naskytne se vám úchvatný výhled na Pavlovské vrchy, Novomlýnské nádrže a samozřejmě na místní vinice.

Cyklistika i pěší turistika

Nejbližší okolí Svobodné spolkové republiky Kraví hora zároveň disponuje několika cyklistickými trasami a trasami vhodnými pro pěší turistiku. V mnoha místech se obě varianty prolínají. Tyto sportovně – cestovatelské aktivity se točí zejména v blízkosti Modrých hor. Stojí za to si na chvíli protáhnout své kosti a rozšířit si obzory o další zajímavá poznání. Po návratu vám o to víc bude chutnat vynikající kravihorské čili bořetické víno.


Podobné články